söndag 31 januari 2010

En stor familj


Igår (lördag) blev en helt fantastisk dag.
- Gav mig iväg hemifrån vid 7-tiden för att ansluta hos "mina" älgar när det första blåa morgonljuset var som finast. Till min stora förvåning så fick jag se att kon hade tre kalvar. Så jag fick umgås med fem älgar under en lång stund.
- Här stoltserar pappa älg med en enkvist i mungipan. Så där lite nonchalant...

När jag sedan kom tillbaka hem så träffade jag på ytterligare fyra älgar :-). Så nio älgar samt flera rådjur bjöd dagen på. (kommer visa fler bilder framöver).

Sådana här möten bjuds man på om man är en sann djurvän. Älgtjuren här litade helt på mig. Han kände att jag inte skulle göra dem illa. Läs gärna Terjes inlägg Brother Wolf. Så förstår ni varför han lyckas med sina fantastiska bilder på vilda djur...

/Mats Andersson

fredag 29 januari 2010

... årstiderna ...


Måste rikta ett särskilt tack till Daniel Arvidsson för hans fint skrivna recension om min bok "årstiderna".
- sådant här värmer verkligen. Berör! Så stort tack Daniel.

Har även samlat alla recensioner jag hittat om min bok under denna länken.

/Mats Andersson

Darkrooms


Darkrooms in Northern Light är en norsk blogg som presenterar bilder från en noga utvald skara fotografer. Utgångspunkten är att presentera bilder från fotografer som har en helt egen stil. Fotografer som gör bilder vilka skiljer sig från mängden. Fotografer som gör bilder som berör.
- Stolt kan jag presentera att jag idag finns representerad på Darkrooms med 8 bilder.

-Bilden här har jag döpt till "kvarlämnad". Den finns även med i min bok årstiderna på sidan 101. Men då i färg.

/Mats Andersson

onsdag 27 januari 2010

Älgar i Västra Götaland



De här bilderna tillägnar jag Terje Hellesø!
- han gav mig faktiskt ett tips som gjorde bilderna möjliga. Jag fick den sista pusselbiten för att komma dessa vilda djur riktigt nära. Jag satt hos dem nästan 30 minuter. Och de var helt orädda för mig! Stundom tittade de på mig. Stundom inte. Men de visste att jag inte skulle göra dem något illa. Jag pratade med dom hela tiden. Gick runt och gjorde de bilder jag ville.
- Gissa om jag blev berörd? Vilda djur som litade på mig. Vilda djur som förstod att jag inte skulle skada dem. Så tack Terje!

/Mats Andersson

Vinterns träd V


/Mats Andersson

måndag 25 januari 2010

Älgen


Älg i språng. Byarum, Småland.

Här är bilden jag hade i huvudet - som blev verklighet. Tankens kraft!

/Mats Andersson

söndag 24 januari 2010

Vila


I går, lördag, var en hektisk dag. Introkurs i Yoga på morgonen. Därefter vernissage i Bankeryd där Malin & Terje Hellesø ställde ut sina fantastiska bilder. Sedan en sväng till Växjö o hem. Kändes som dagens fotograferande inte skulle bli av.
- men jag hade den där känslan att jag skulle göra en älgbild. Och jag såg bilden hela dagen i huvudet. Slängde mig i bilen o körde söder ut. Vid Byramum visualiserades tanken. Här kunde jag i lugn o ro göra min älgbild. Den här bilden är dock inte den jag hade i huvudet. Men jag gjorde den bilden också. Den lägger jag ut lite senare...

Bilden här, älg i vila. Och efter en sådan här hektisk dag blev det även vila på schemat för mig med. God mat och ett glas vin. Sedan soffan o TV = Zzzzzzzz. :-)

/Mats Andersson

fredag 22 januari 2010

Med skogen som skydd


Igår hade vi möte i Mullsjö angående Mullsjø Photofestival 2011.
- passade på att ta med kameran. Strax innan Mullsjö vid Bottnaryd gjorde jag den här bilden.

Observera hur djuren vinklar öronen bakåt... :-)

Brännvidd 400 mm. 1/640 sek.

/Mats Andersson

onsdag 20 januari 2010

Tankens kraft




Senast jag fotograferade älg i vinterlandskap var med min F3 - dvs på den analoga tiden. (länge sedan)
- sedan har "en viss känd naturfotograf" skämtat lite om att jag inte har några älgbilder... :-)

I helgen kartlade jag älgarna vid mina hemmatrakter. Och idag på lunchen kände jag på mig att det skulle bli av. Åkte med bilen endast några kilometer väster om Jkpg. Superfina vinterlandskap. Väldigt mycket snö. Efter några kilometer på en mindre väg så kom skylten: Älgafall. Det var faktiskt som ett tecken. Och vid utkanten av den lilla byn Älgafall gick jag då ur bilen och gjorde några bilder på älg i vinterlandskap. :-) :-) :-)

TANKENS KRAFT! Faktum är att det fungerar.

D3. 400 mm. 1/400 sek bländare 5,6.

/Mats Andersson

Djurens uttryck



Två bilder till på Rådjur. Krängshult, Småland.
- det första lite tänkande. Helt ovetande om min närvaro. Filosoferar - och tittar in mot sin skog.
- det andra djuret. Nästan smyger lite. I alla fall blev uttrycket i bilden så.

/Mats Andersson

tisdag 19 januari 2010

Djurens rörelser




De här rådjursbilderna har jag gjort med den gemensamma nämnaren rörelse.
- dock är bild 1 utan kamerarörelse. Bild 2 är en kombination av djurens rörelser samt kamerarörelse. (panorering).

Bild 1: 1/20 sek. Bild 2: 1/13 sek.

/Mats Andersson

Vinterns träd IV




/Mats Andersson

söndag 17 januari 2010

Möte med skogens djur


Igår var meningen att det skulle bli bilder på älg. Gav mig ut redan vid 7-tiden. Stötte på två älgar redan efter ca 30 minuter. Nästan obefintligt ljus gjorde att det inte blev några bilder. Spårade sedan dessa två älgar i närmre 5 timmar. Ute på en mosse blev de synliga igen. De bilder jag ville göra fick jag inte till. Men mötet var fantastiskt. Nu har jag kartlagt dessa djur och vet lite bättre var de rör sig samt äter med mera.
- senare på eftermiddagen träffade jag dock på två rådjur i skogen. Här det ena ståtliga djuret porträtterat. Det var så här jag hade tänkt mig älgbilden. Men den kommer ...

1/30 sek, bländare 4. 280 mm. ISO 800

/Mats Andersson

fredag 15 januari 2010

Korparna


Två korpar nära Sandsjön, Krängshult - Småland.
- inte ofta man få en bild på korp som känns lugn och harmonisk. Dessa fåglar är ju på sin vakt.
Den lugna känslan har jag förstärkt genom att placera fåglarna enligt gyllene snittet.

D3 med 280 mm. 1/4000 sek och bländare 4. ISO 200.

/Mats Andersson

torsdag 14 januari 2010

Vinterns träd III


Rosenberg - S Jära, Småland.

D3 med 100 mm (70-200, konverter x 1,4). 1/1600 sek och bländare 4. ISO 400.

/Mats Andersson

Vinterns träd II


Två träd. Samtalar lite med varandra. Kanske lite om vad som är på G till helgen...

D3 med 280 mm (70-200, konverter x 1,4). 1/4000 sek och bländare 4. ISO 200

/Mats Andersson

onsdag 13 januari 2010

Vinterns träd


/Mats Andersson

Kvittrande vänner



En Kungsfågel samt Talgoxe.
- ingen bild följer gyllene snittet. Men enligt min mening är båda rätt placerade. Det känns helt enkelt rätt så här. (Om man får säga så om sina egna bilder).

Kungsfågel med spegeltele 500 mm. Oxen med 70-200 och konverter x 1,4.

/Mats Andersson

Komposition del 2


Tredjedelsregeln är en tumregel för många i fotovärlden och konstvärlden.
Och precis som jag skrev tidigare så vet jag att många av mina läsare kan det här mycket väl. Likväl så finns det många som verkar uppskatta lite av tipsen.

Regeln är uppbyggd på två horisontella linjer och två vertikal linjer som delar upp bilden i 9 lika stora rutor. Regeln är en asymetrisk komposition även om rutorna är lika stora så lägger man de dominanta elementen av bilden i 2/3 av bilden medans 1/3 fylls ut av en icke dominant del. (Eller omvänt)
Dvs man placerar t ex inte horisonten i mitten av bildytan vilket man ofta ser hos de som börjat fotografera.

Regeln skall ses som ett hjälpmedel snarare än en strikt regel. Och en placering av t ex horisonten i mitten kan ju vara effektiv om man har ett syfte med det. Som sagt tidigare - regler är till för att brytas. Men det är då en fördel om man kan reglerna väl innan.

Och de som uppmärksammade mitt tidigare inlägg om Gyllene snittet - som ni såg då - så skiljer sig inte skärningspunkterna speciellt mycket. Så man kan med fördel använda skärningspunkterna i detta rutnätstänk till att placera objekt som ska "highlightas", fast med den lilla förskjutningen som krävs. Gyllene snittets skärningspunkt ligger ju ganska nära dessa skärningspunkter...

/Mats Andersson

måndag 11 januari 2010

Komposition del 1


Det var egentligen en kommentar på en av mina bilder från en kvinna som väckte den här tanken till liv. Att köra en kort serie med komposition som tema.
- Jag vet att det är många som gjort detta tidigare. Men jag tänkte visa med rutnät o dylikt i bilderna hur grunderna är. Jag vet också att de flesta som besöker min blogg kan detta ända ut i fingerspetsarna. Men jag vet också att det finns många läsare som faktiskt är nybörjare inom foto och bildkomposition - som säkert uppskattar dessa tips.

Denna gången tänker jag beröra gyllene snittet. Och här har jag upptäckt att många blandar ihop detta med tredjedelsregeln. Eller rättare sagt. Man använder skärningspunkterna från tredjedelsregeln. Men det är inte riktigt rätt. Själv lärde jag mig redan på 80-talet när jag läste på Konstindustriskolan ett bra sätt att märka ut de heta punkterna (Skiss 1) där man vill "highlighta" sitt budskap. Vi använde även detta till att få fram format, satsytor med mera i trycksaker. Och med denna kunskapen får man fram full harmoni i sin bild eller trycksak. Även Terje Hellesø lärde ut detta på en kurs. Skiss 2 där har jag lagt in rutmönster för tredjedelsregeln. Här ser man tydligt skillnaden på var denna rätta skärningspunkten ligger. Tredjedelsregeln tänkte jag skriva om nästa gång.

Men det viktigaste av allt. Regler är till för att brytas. Men då anser jag att man först måste kunna dessa regler väldigt väl. Det är först då som det brukar bli "rätt" när man bryter medvetet.

Bilden är från gårdagen. Ekeberg, Småland.

/Mats Andersson



lördag 9 januari 2010

Många tar för givet ...


När jag och min son åkte hem från jobbet nu i veckan så sa han något som jag tyckte var tänkvärt.
- Pappa, tänk vad fantastiskt. Att vi faktiskt har vilda djur runt om kring oss. I vår närhet. Vilda djur! Vi får ju uppleva rådjur, älg, räv och många olika fåglar varje vecka. Visst är det fantastiskt.

Och så rätt han har. Det är lätt att ta det här för givet. Förmånen vi har att se alla djur. Vilda djur!

Här en bild från idag, 100109. Nötväcka. Det var minus 16 grader. Och jag fick vänta över 30 minuter på att den skulle sätta sig just här. Ljuset och grenverket bildade mycket fina mönster här tycker jag. Nästan som en grafisk målning kombinerat med en akvarell.

D3 med 280 mm. Bländare 4 och 1/320 sek. ISO 400.

/Mats Andersson

fredag 8 januari 2010

Titta inte bort !


Läs gärna Daniel Arvidssons öppna brev till vår "nuvarande" miljöminister Andreas Carlgren.
- Brevet handlar om vargen och den aktuella vargjakten här i Sverige. Länka gärna själv i din blogg till detta inlägg. Trycket är redan mycket stort på regeringen idag. Tusen och åter tusentals brev med protester haglar in!
- Läs även inläggen på Terje Hellesø's blogg. Språkrör som Terje är oerhört viktiga i den här debatten. Han är påläst! Och känd i naturfotokretsar världen över.

/Mats Andersson

En samling av mina bästa bilder ...


När Kamera & Bild skriver om min bok så tycker jag inte riktigt de förstått budskapet med boken. Att det skulle vara en samling av mina bästa bilder från 2009 är helt fel.
- Boken handlar helt om känslor under året. Många som recenserat har snappat detta. T ex så har Malin och Terje Hellesø helt förstått budskapet.
- Lite sorgligt att Magnus inte snappade budskapet. En tidning som ska kunna bild. Men, men.

Här kommer en bild på Ekar. Inte min bästa bild på Ekar. Men den förmedlar något...

/Mats Andersson

torsdag 7 januari 2010

Bildat av sjön


Små iskristaller från sjön Vättern belysta av den lågt stående solen.

Bashult, Småland.

/Mats Andersson

John Bauers skogar


En bild från gårdagen. Södra Bunn.

/Mats Andersson

tisdag 5 januari 2010

!!! Kalla fakta !!! VARG !!!


- det gäller att vara lite påläst när man ska argumentera för Vargen.
Ofta när jag diskuterat Vargens existens med jägare så har de alltid nämnt sina hundar. Och sagt till mig: tänk på det - du som har/gillar hundar. Vargen tar våra hundar!!! Hur tror du det känns...

- Så här är dock sanningen. Mellan 2000-2004 så dödades 7.500 hundar. (Agrias statistik)

• 7.200 dödades i trafiken!
• 84 dödades av rovdjur
• 135 dödades av jägarna själva !!!

- så vem som är farligast för hundarna visar statistiken väldigt tydligt! Bilarna och jägarna själva.

(Under löshundsjakten körs en hund i timmen ihjäl av bil).

Hittade även denna länk på Lars-Niklas Virséns blogg. Läs detta!

/Mats Andersson

(Har fått frågan var mina vargbilder är gjorda. Kolmården - mitt under rådande högsäsong tillika semester).

söndag 3 januari 2010

Årets första ...




Igår fick jag många bra tips utav Terje hur jag ska bete mig för att komma t ex älg o rådjur lite närmre. Han är sanslöst kunnig den där fotografen! :-)
- Men ingen älg i dag heller. (Nu kommer Terje skratta ut mig). Dock gjorde jag årets första rådjursbilder. En lite mer konstnärlig och en klassisk.
Nr 1 är gjord vid Konungsö, Småland. Nr 2 strax innan Krängshult, Småland.

/Mats Andersson

Ett glädjeskutt !


I Terjes nya serie "Naturfotografiska mästerverk" är en av mina bilder med! (Räven raskar)
- vilken ära. Och vad roligt. Mitt glädjeskutt blev i likhet med rådjurets... ;-)

/Mats

fredag 1 januari 2010

2010 ...


... inleder jag med att visa min sista bild från 2009.

Bashult, Småland. 2009-12-31.

/Mats Andersson